Credit foto Școala de la Piscu, Ciolpani, jud. Ilfov

Cu ocazia ediției inaugurale a Nopții Muzeelor la Sate, am lansat o campanie națională pentru susținerea de programe educative adresate copiilor și tinerilor din comunitățile rurale. Principiul de funcționare este simplu și se bazează pe exploatarea colecțiilor și a patrimoniului cultural existent în diferite areale încărcate cu conținut și semnificație etnografică, artistică și culturală.

În acest sens, prin contribuția unor specialiști despre care mai toți au auzit, am reușit să dezvoltăm un pachet educațional pe care l-am oferit necondiționat deținătorilor și administratorilor de obiective culturale rurale interesați. Metodele pedagogice descrise și recomandate sunt ușor de înțeles și de aplicat, resursele sunt accesibile, iar rezultatele  simplu de monitorizat și de interpretat.

Prin acest pachet pe care l-am numit „kit pedagogic” poți afla tot ceea ce trebuie să știi despre modul cum se pregătește și se pune în practică un asemenea program educativ. Dacă mai ai întrebări sau nelămuriri cu privire la acest subiect, nu trebuie decât să ne scrii la adresa noaptea_muzeelor@yahoo.com.

Pentru ediția în curs ne-am configurat propria echipă de educatori culturali pe care o vom trimite în mai multe localități din județele Neamț, Vaslui și Giurgiu cu ambiția de a derula o serie de programe educative demonstrative. Rămânem consecvenți ideii de a permanentiza această campanie națională de suport pentru dezvoltarea de programe educative adresate copiilor și tinerilor din comunitățile rurale. De data aceasta totul se va consuma cu ajutorul unei alianțe a asociațiilor implicate în educația culturală care va interveni în județe cu indicatori de vitalitate culturală foarte scăzuți, dar cu colecții muzeale extrem de ofertante și de frumoase.

Credit foto Casa Memorială Romulus Cioflec, Araci, jud. Covasna