Noaptea muzeelor la Muzeul Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția” Șiria (Complexul Muzeal Arad)
Scurtă descriere a evenimentului:
17:00-18:00 / 18:00-19:00 / 19:00-20:00: Tur ghidat al Muzeului Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția” Șiria
Expoziția IOAN SLAVICI
Expoziţia dedicată scriitorului Ioan Slavici, născut la Şiria în 18 ianuarie 1848, cuprinde trei săli în care, prin fotografii de familie, diplome, premii, decoraţii, manuscrise, cărţi şi ziare, este evocată personalitatea complexă a acestuia. În expunere este prezentată succint viaţa scriitorului, în diferite perioade, începând cu locul natal Şiria; studiile la Arad, Timişoara, Pesta şi Viena; prietenia cu Eminescu şi activitatea în cadrul României June. Activitatea publicistică la ziarul „Tribuna” din Sibiu a fost marcată de procesele de presă şi întemniţarea la Vacz. După ieşirea din închisoare, Ioan Slavici s-a stabilit în Bucureşti, iar în 1892 scriitorul şirian devenea cetăţean român. Cariera sa didactică a fost marcată de ocuparea funcţiei de profesor la Azilul „Elena Doamna”, apoi cea de director al Institutului Oteteleşanu din Măgurele şi profesor la Liceu German din Bucureşti, perioadă în care a editat o serie de lucrări didactice. Un segment important al expoziţiei este dedicat operei scriitorului – nuvele, poveşti şi romanul Mara – publicate în diferite limbi. De-a lungul carierei sale de scriitor, jurnalist şi cadru didactic, Ioan Slavici a primit distincţii şi premii: Ordinul Coroana României, decoraţia Răsplata muncii în învățământ, medalia Bene Merenti, în anul 1891 pentru publicarea documentelor Hurmuzaki, iar în anul 1903 a primit premiul Academiei Române pentru romanul istoric „Din bătrâni”. De o valoare documentară dar şi emoţională deosebită este prezenţa unei părţi din camera de lucru a scriitorului din perioada anilor 1880 – 1883 pe când acesta se afla la Bucureşti, găzduindu-l pe Mihai Eminescu.
Expoziția EMIL MONȚIA
În cadrul cadrul Muzeul Memorial „Ioan Slavici şi Emil Monţia” Şiria, în anul 1970 a fost amenajată şi expoziţia permanentă dedicată vieţii şi activităţii compozitorului Emil Monţia (1882-1965), stabilit la Şiri începând cu 1907. A fost reconstituită camera de lucru a acestuia, cuprinzând mobilierul original, pianul, vioara, partituri, culegeri de folclor şi fotografii de familie. Emil Monţia, prin creaţia sa, întregeşte în şcoala de muzică trio-ul arădean, alături de Ion Vidu şi Sabin Drăgoi. Născut în Şicula, pe valea Crişului Alb, încă din adolescenţă a fost influenţat de folclorul local. S-a format ca muzician la Conservatorul din Viena, avându-i ca profesori pe Eusebiu Mandicovski şi Ioan Scărlătescu. Creaţiile sale muzicale aparţin unor diferite genuri: lieduri, cântece corale, operă muzicală. Opera „Fata de la Cozia” a fost jucată în câteva stagiuni la Opera Română din Cluj în perioada interbelică. O bogată colecţie de colinde semnate de Emil Monţia a fost editată chiar în timpul vieţii sale. A scris lucrări pe versurile unor poeţi clasici (Mihai Eminescu, George Coşbuc), dar şi a unor poeţi contemporani lui: Octavian Goga, Lucian Blaga. A fost membru fondator al Societăţii Compozitorilor Români, a operelor din Bucureşti, Cluj şi Timişoara.
Din anul 1907 s-a stabilit la Şiria, unde avea un cabinet de avocatură. A trăit întreaga sa viaţă la Şiria, până în februarie 1965.
Parteneri și/sau sponsori ai evenimentului:
Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Consiliul Județean Arad, Primăria Comunei Șiria
Parteneri media ai evenimentului:
TV Arad, Radio Arad, Jurnal Arădean, Special Arad, Glasul Aradului, glasulcetatii.ro, Criticarad, ARQ, aradevents.ro, ghidularadean.ro, actualitati-arad.ro, ecoularadean.ro, aradihirek.ro, pressalert.ro, infoanunt.ro, alldova.ro, Radio Timișoara
* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator