Clacă cu povești pe prispa casei
Scurtă descriere a evenimentului:
Casa, construită în jurul anului 1920, achiziționată din Gherţa Mare (comuna Turţ), este administrată de Muzeul Județean Satu Mare, fiind specifică pentru așezările de tip răsfirat din fostul comitat Ugocea, din nord vestul României. Materialul de bază folosit în construcție este lemnul. Casa este amenajată cu mobilier specific zonei etnografice Țara Oașului, textile de interior, icoane și blide decorative de Vama.
Gazdele gospodăriei țărănești, Diana și Ioan Belbe din Turț, în colaborare cu etnologul Mihaela Grigorean, cheamă la clacă pe toți cei dornici de a cunoaște tradițiiile oșenești, dar și să descopere practicile arhaice de lucru (lipit, muruit, văruit) și modul în care sunt valorificate materialele naturale în arhitectura tradițională (lut, lemn, piatră.
Participanții vor avea prilejul să participe seara, de la ora 21:00, la prezentarea în șură a proiectului „Muzee de la sat”, realizat de Real Tour Ro, co-finanțat de AFCN și susținut de „De la sat”, un proiect editorial independent dedicat satului românesc. Prin acest proiect, 10 case muzeu din zona rurală a județului Satu Mare sunt promovate, prin tururi virtuale 3D interactive, realizate cu echipament de înaltă performanță, fiind integrate și în Google Street View, Google Maps și Google Earth.
Vor fi prezentate prin proiecții, tururile disponibile pentru vizitare virtuală pe singura platformă online din România dedicată muzeelor de la sat — www.muzeedelasat.ro. Gospodăria țărănească din Turț va fi prezentată prin intermediul tururilor virtuale, fotografiilor, textelor documentate și al videoclipurilor de prezentare, alături de celelalte 9 obiective muzeale rurale din județul Satu Mare (Apa, Petrești, Andrid, Orașu Nou, Chilia, Măriuș, Ady Endre, Bogdand, Călinești), în scopul promvovării și vizibilității din mediul online.
Parteneri media ai evenimentului:
PortalSM
* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator