Noaptea muzeelor la Muzeul etnografic, olimpic și de artă contemporană „Nicolae Frunteș”
Scurtă descriere a evenimentului:
Muzeul etnografic, olimpic și de artă contemporană „Nicolae Frunteș” din Șirnea a luat ființă în anul 1964, întemeietorul său, Nicolae Frunteș, având ideea constituirii primului sat turistic din România, care a și fost de altfel omologat în anul 1968. În primii patru ani ai existenței sale, muzeul a fost găzduit de școala din localitate, după care a funcționat în clădirea fostei primării, pentru ca, începând cu 2019, partea nouă a muzeului să fie adăpostită în trei săli de clasă aparținând școlii generale din Șirnea, în care sunt expuse aproximativ 700 de obiecte, restul de circa 1500 de piese rămânând în incinta veche, actualmente închisă, în care se regăsesc șapte săli, structurate astfel: istorie și legendă, obiecte pastorale, costum popular tradițional, interior specific casei de munte, legenda Branului și sala olimpică, artă modernă contemporană, in memoriam Nicolae Frunteș.
Cele trei săli de clasă dedicate muzeului nou din școală au o tematică multiplă. În prima sală, cea din partea dreaptă, sunt expuse costume populare, unele dintre acestea având peste 100 ani vechime, obiecte din ceramică, lemn și metal specifice zonei, dar și mai multe portrete aparținând localnicilor. Se mai remarcă și o ladă de zestre din 1890, buciumul folosit de către păstori pentru comunicare, precum și uneltele folosite la prelucrarea firului de lână și a laptelui, activități tradiționale practicate pe aceste meleaguri.
În următoarea sală regăsim un colț olimpic, al cărui element central este torța care a purtat focul la Jocurile Olimpice organizate în anul 1972 la München, trofeu oferit de către Comitetul Internațional Olimpic României în semn de recunoaștere pentru organizarea anuală, de peste 31 ani, a zilei olimpice la Șirnea. Tot în această încăpere este reprezentată și arta contemporană, ilustrată prin lucrările grupului de pictori „Prolog” dar și istoria locală, prin Rezoluția de la 1918 semnată și de un grup de brăneni și de primarul Șirnei, Nicolae Frunteș. Iconostasul bisericii din localitate cu pictura pe lemn de la 1800, o bancă școlărească și un abac, dar și creații din lemn recondiționate întregesc expoziția din această cameră.
Culoarul din stânga, care prezintă elemente din istoria locală și care este dedicat expozițiilor temporare, conduce către ultima sală, în care vizitatorii pot afla mai multe despre legenda Branului, cu cei 10 frați, fiecare dintre aceștia fiind înfățișați în câte un tablou. Mai pot fi văzute aici obiecte de utilitate gospodărească, precum melița la care se tocau inul și cânepa, cuiere pictate sau o fereastră de casă cu cuie din lemn, mai multe astfel de obiecte urmând a fi disponibile în viitor publicului larg, odată cu extinderea întregii expoziții a muzeului în mai multe săli de clasă, în care urmează a fi aduse píesele rămase în muzeul vechi.
* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator