Muzeul Cinegetic și Silvic Charlottenburg de Noaptea Muzeelor la Sate

Scurtă descriere a evenimentului: 

La mai puțin de 50 de kilometri de Timişoara, într-o pitorească regiune din apropierea dealurilor care mărginesc vechea vale a Beregsăului, pe drumul spre Lipova, se află satul Charlottenburg.

Muzeul este vocea parcului de vânătoare Șarlota, este o punte între ea și vizitatori.

În anul 1838, pământurile din Charlottenburg au fost cumpărate de baronul Georg Simon Baron Sina de Hodosch et Kizdia. Fiica sa, Anastasia baroness Sina, s-a căsătorit în anul 1886 cu contele Siegfried von Wimpffen care a gospodărit pământurile zonei începând cu anul 1891.

În paralel, contele era şi un vânător pasionat, înclinație care l-a determinat să construiască în anul 1890 o casă de vânătoare (actualul muzeu cinegetic), devenită sediul Ocolului Silvic de mai târziu.

La 2 decembrie 2014, s-au sărbătorit 110 ani de la înființarea și funcționarea neîntreruptă a parcului de vânătoare Șarlota. Alături de complexele manifestări științifice, sociale și profesionale, atunci a fost inaugurat și Muzeul Cinegetic și Silvic Charlottenburg care a fost, de fapt, primul în șirul acestor importante evenimente.

Spațiul din jurul muzeului este generos, cu un foișor acoperit și o minunată livadă de pomi fructiferi, în spatele căreia se profilează, foarte aproape, pădurea Șarlota, ce adăpostește, ca pe niște nestemate, viețuitoarele sale. Aici desfășurăm jocuri eco, adunăm elemente din natură și prin tehnica colajului realizăm planșe pe diverse teme. Compunem cântecele, ce se nasc – cuvânt cu cuvânt, prin aportul fiecăruia, se spun și se citesc povești despre animale, se joacă piese de teatru pe teme ecologice, se desfășoară concursuri pe anumite teme.

Centrul de Educație Ecologică „Descoperă pădurea” (situat în beciul clădirii) își desfășoară activitatea în 3 săli, special amenajate pentru desfășurarea unor activități conexe.

Muzeul pregătește, cu prilejul Nopții Muzeelor la Sate, un tur ghidat al Muzeului și al expoziției din Centrul de Educație Ecologică „Descoperă Pădurea”.

Surprizele pentru copii vor veni sub forma unui joc potrivit pentru 1, 2 până la 15 copii, intitulat „Caută indiciul în expoziție”, joc care, cu ajutorul indicilor, îi va duce în final la un răvaș cu o poveste a unui exponat din muzeu.

În intervalul 18:30-19:00 și 19:30-20:00 – proiecție filmulețe cu activitățile copiilor la muzeu de-a lungul celor zece ani de existență.

Grupurile vor fi formate din maxim 15 persoane per vizită, iar durata vizitei este între 45-60 minute. 

Parteneri și/sau sponsori ai evenimentului:
Rețeaua Națională a Muzeelor din România, R.N.P. Romsilva – Direcția Silvică Timiș, Ocolul Silvic Timișoara

  • Acces: gratuit

  • Orar*: 12:00-23:00

  • Adresă: Sat Charlottenburg, Str. Principală nr. 14, jud. Timiș

  • Telefon: 0256219162

  • Email: office@timisoara.rosilva.ro, timisoara@timisoara.rosilva.ro

  • Retele sociale: Facebook

* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator