Noaptea Muzeelor la Memorialul Ulmi-Poleni
Scurtă descriere a evenimentului:
Amplasat pe ,,Hotar”, în centrul satului Ulmi, comuna Belceşti, judeţul Iaşi, acest ansamblu are ca element central Crucea din Hotar la 100 de ani (1917-2017), care a fost sfinţită în data de 20 octombrie 2017. O cruce centenar, o cruce luminată noaptea, unde pe soclul de granit sunt inscriptionaţi eroii satului Ulmi-Poleni care au luptat în cele Două Războaie Mondiale.
,,Hotarul” este un loc de o mare încărcătură istorică, unde avem panouri cu descrierea evenimentelor istorice ce au avut loc pe aceste meleaguri în decursul timpului: Bătălia de la Sârca din anul 1653 în Valea Boilor-Poleni, Regimentul 61 Infanterie în iarna anului 1916-1917 la Ulmi-Poleni, un mic ansamblu crucea sovetică și cea germană cu Bătălia de la Târgul Frumos din aprilie-mai 1944 ce a avut loc, în principal, pe platoul de deasupra satului, o masă din piatră „Masa întoarcerii acasă“, piatra originală cu cruce de la cișmeaua din anul 1908, „Chetroiul din Hotar“ menționat în documente la 1802, fântâna cu colacul misterios și legenda miresei din 1917, un panou cu „Comoara de pe Curte” descoperită întâmplător aici în anul 1957 și care a fost expusă la Palatul Culturii din Iași în vara anului 2022, un mic parc și loc de joacă pentru copii unde pot asimila și aspecte din istoria locală, din istoria patriei.
De asemenea, se poate vizita și un model de casă țărănească din Ulmi-Poleni de pe la 1930, unde avem ,,ochiul atotvăzător”, o alta (Căsuța lu’ Bădia) dinainte de 1900, cu geamul la ferestre din ,,beșâcă de porc”, în care s-a amenajat și un muzeu-gospodărie țărănească la Ulmi-Poleni de la sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX. Tot de atunci o ,,privată” din stuf (Privata lu’ bunicu’) cu ciocălăii albi și lunguieți cu istoria lor.
* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator