Colecția muzeală din satul Cotârgaci la Noaptea Muzeelor la Sate, ediția a II-a

Scurtă descriere a evenimentului:

În acest an, sub genericul „Poftiți în casa cea mare!”, o parte din exponatele colecției muzeale din satul Cotârgaci, comuna Roma, județul Botoșani, vor fi prezentate publicului într-o expoziție etnografică la Căminul cultural din localitate. Clădirea, de curând renovată, este situată în imediata vecinătate a bisericii „Sfinții Voievozi Mihail și Gavril”, construită din bârne de stejar la 1770, apoi desfăcută și adusă din Botoșani, la 1864, de boierul Alecu Miclescu pe moșia sa de la Cotârgaci și așezată pe temelie din lespezi de piatră.

Colecția muzeală este rod al strădaniei doamnei Anica Ciornea, care de-a lungul timpului a pus deoparte și a așezat laolaltă tot ce a găsit mai frumos în casele din sătucul ei cel mic, dintre dealuri și fânețe, cum îi place să îl alinte în versurile sale.

Expoziția „Poftiți în casa cea mare!”, reproduce atât interiorul cel mai de preț al unei case tradiționale din satul românesc, și anume camera de oaspeți, numită și în părțile noastre casa cea mare, cât și tinda, încăperea de la intrarea în casele tradiționale țărănești.

Deși nu era locuită permanent, casa cea mare era odaia cea mai spațioasă și mai frumos decorată din întreaga gospodărie sătească, mirosind a flori de câmp sau din gradină, a busuioc, iar toamna a fructe de gutui. Încăperea era destinată organizării celor mai importante evenimente din familie legate de nașterea copiilor, logodna tinerilor, cât și primirii oaspeților de sărbători și la hramul satului. Aici se păstrau cele mai valoroase lucruri ale familiei, la loc de cinste fiind sipetul și teancurile de țesături cu zestrea fetelor de măritat.

Fiecare piesă din colecție are o poveste proprie, contribuind la reconstituirea atmosferei autentice a vieții de odinioară. Elementele principale ale colecției sunt diverse, de la mobila tradițională (pat, masă, ladă de zestre și scaune lucrate manual), textile și țesături (carpete, covoare, păretare, ștergare, toate realizate în gospodărie) la costume populare (ii și cămeși bărbătești cusute manual). Nu lipsesc unelte și obiecte de gospodărie și specifice meșteșugurile artistice tradiționale, expuse în tindă, care au servit la confecționarea exponatelor din casa cea mare (stative, suveici, rășchitor, gherghef), unelte agricole, vase de lut și ustensile de bucătărie tradiționale dar și elemente autentice de decor și amenajare interioară specifice caselor țărănești.

În timpul programului dedicat special acestui eveniment național, vor avea loc activități interactive, prezentări și demonstrații de artă tradițională și meșteșuguri artistice. Vizitatorii se pot informa despre tehnici tradiționale de țesut și brodat, împletit, utilizând stative, războiul de țesut, gherghef etc.

Evenimentul național va fi însoțit de alte evenimente culturale locale, cum ar fi lansări de carte, expoziții de lucru manual și desene, proiecții de reportaje și filme documentare în aer liber, momente artistice.

Apreciem că participarea la evenimentul Noaptea Muzeelor la Sate cu expoziția „Poftiți în casa cea mare!” contribuie la educarea publicului larg asupra valorilor și tradițiilor culturale rurale, promovând păstrarea și conservarea acestora. De asemenea, stimulează turismul cultural și dezvoltarea comunității locale, oferind o platformă pentru promovarea meșteșugarilor și a producătorilor locali.

„Poftiți în casa cea mare!” nu este doar o expoziție etnografică, ci o invitație la descoperirea sufletului satului românesc din nordul Moldovei, o călătorie în timp ce permite vizitatorilor să descopere frumusețea și simplitatea vieții de altădată. Prin astfel de evenimente, tradițiile și cultura rurală sunt păstrate vii și transmise mai departe, asigurându-se că acestea nu vor fi uitate.

Asociația Culturală „VIVAT ROMA”, organizatorul local al evenimentului național Noaptea Muzeelor la Sate, aflat acum la a doua ediție, va pregăti și coordona, în colaborare cu autoritățile locale, buna desfășurare a tuturor activităților cuprinse în program.

Vă așteptăm cu bucurie! 

Parteneri și/sau sponsori ai evenimentului:

Primăria Comunei Roma, Școala Gimnazială Nr. 1 Roma

Parteneri și/sau sponsori ai evenimentului:
Primăria Comunei Roma,  Școala gimnazială Nr.1, comuna Roma

  • Acces: gratuit

  • Orar*: 16:00-00:00

  • Adresă: Căminul cultural, str. Culturii nr. 1, satul Cotârgaci, comuna Roma, județul Botoșani

  • Telefon: 0745.505.051

  • Email: vivat.roma@yahoo.com

  • Retele sociale: Facebook

* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator