Minerii și pompierii voluntari din Dognecea
Scurtă descriere a evenimentului:
Colecția noastră mezeală arată cum au lucrat minerii din 1722 și până în anii 1990, când s-a închis și ultima mină. În Dognecea, în perioada de glorie au fost 30 de mine. Cea mai importantă a fost mina de cupru Simon și Juda, exploatare începută în anul 1740. Aici s-a găsit unul dintre cele mai importante zăcăminte de minereu de cupru din Europa la acea vreme. Mina Regele Ferdinand și mina Juliana au fost ultimele mine care au mai funcționat până la închiderea lor în anii ‘90.
Colecția noastră muzeală se mândrește cu o frumoasă colecție de lămpi, unelte, flori de mină, fotografii istorice care surprind momente importante din activitatea culturala a minerilor, hărți miniere, ținute de paradă sau gală, pe care minerii le purtau de sărbători și duminica când mergeau la biserică, steagul original al minerilor care se află în Biserica Romano-Catolică, vagonete de mină, miereu de fier, cei doi pitici de mină (Bergmandel) și multe altele.
Pe lângă minerit, avem și o colecție foarte frumoasă și interesantă cu obiecte și ținute din dotarea pompierilor voluntari, formație ce a luat naștere în anul 1891. În această colecție avem o pompă manuală, cu două roți, montată pe trăsură hipo, tip Seltenhofer, model 1891. Căști originale (casca comandantului, a vicecomandantului, a gornistului și a servanților), sabia comandantului, topoare, fluiere, alarmă manuală, dispozitiv furtun, fotografii istorice care surprind momente importante din activitatea lor și steagul original al pompierilor care se află în Biserica Romano-Catolică.
Colecția noastră mai deține și multe alte obiecte interesante și frumoase. Va fi și o videoproiectie cu fotografii istorice.
* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator