Noaptea muzeelor la Casa Memorială și Colecția de artă „Eugen Popa și Eugenia Hagiu” din Săvârșin (Complexul Muzeal Arad)

Scurtă descriere a evenimentului: 

17:00-18:00 / 18:00-19:00 / 19:00-20:00: Tur ghidat al Casei Memoriale și al Colecția de artă „Eugen Popa și Eugenia Hagiu” 

Spațiul păstrează elementele principale ale încăperilor cu destinație de locuit, unde se regăsesc: salonul mobilat cu piese în stil florentin, atelierul artistului, o mică cameră amenajată cu piese etnografice și o încăpere care reține obiecte ce fac trimitere la istoricul zonei, implicit la cel al familiei Popa. Lucrările de artă, în cea mai mare parte pictură, expuse în salon, atelier și în hol sunt realizate de Eugen Popa în intervalul 1940 – 1980.

Eugen Popa este reținut de istoria artei românești drept pictor, colorist prin excelență, și grafician. Temele predilecte ale pictorului au fost peisajele, naturile moarte, portretul și, mai ales, autoportretul. Indiferent de subiectul materializat în culoare, a fost preocupat de construcția riguroasă a formei, caracteristică a picturii deprinsă în anii studenției la Academia de Arte Frumoase din București (profesor maestrul Camil Ressu) și perfecționată, constant, de-a lungul întregii cariere. Forma este tratată fără ostentație, nu desenul ci lumina este cea care o pune în valoare. Peisajele (din Săvârșin, de pe valea Mureșului sau din împrejurimile Bucureștiului) fac oarecum abstracție de la această constantă. În naturile moarte, pictorul se îndepărtează de tradiția postmodernă a primului sfert de secol XX, cultivată în anii formării sale artistice. Frunzele, fructele, florile nu sunt motive ornamentale, elemente dintr-o compoziție, ele au identitate proprie, supusă transformării în urma impactului cu lumina. Capacitatea de a caracteriza o stare sufletească, introspecția în cazul autoportretului, înseamnă în arta lui Eugen Popa expresivitate. În casa memorială sunt 55 de autoportrete care transmit posterității – evident, subiectiv – ipostaze mărturisitoare ale unui destin artistic.

Anii petrecuți în sudul Chinei (1960-1962), în calitate de profesor de pictură și desen la Institutul de Artă din Hangzhou, l-au marcat definitoriu pe graficianul (desenator și gravor) Eugen Popa. A experimentat diverse tehnici de gravură, a descifrat tehnica desenului în tuș, realizând o sinteză între descriptivismul desenului european și tradiționala tehnică sintetică extrem orientală.

Parteneri și/sau sponsori ai evenimentului:
Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Consiliul Județean Arad, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică al Județului Arad, Centrul de Turism Săvârșin, Primăria Comunei Săvârșin

Parteneri media ai evenimentului:
TV Arad, Radio Arad, Jurnal Arădean, Special Arad, Glasul Aradului, glasulcetatii.ro, Criticarad, ARQ, aradevents.ro, ghidularadean.ro, actualitati-arad.ro, ecoularadean.ro, aradihirek.ro, pressalert.ro, infoanunt.ro, alldova.ro, Radio Timișoara

  • Acces: gratuit

  • Orar*: 17:00 – 21:00

  • Adresă: sat Săvârșin nr. 349, județul Arad

  • Telefon: 0257.281.847

  • Email: office@museumarad.ro

  • Retele sociale: Facebook

* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator