Noaptea Muzeelor la Casa Memorială Muzeu Novacovici
Scurtă descriere a evenimentului:
„Casa familiei Novacovici a fost ridicată în prima parte a secolului al XIX-lea şi este o casă de tip grăniceresc construită în întregime din cărămidă arsă și cu o pivniță (podrum) spațioasă, întinsă sub toată casa, boltită și susținută de stâlpi de cărămidă, cu ziduri groase.
Ușile din casă păstrează lemnăria originală cu toată feroneria epocii de construire. În această casă s-a plănuit şi s-a semnat actul constitutiv înființării Gimnaziului din Bozovici de către unchiul meu, preot-prof. Romulus Novacovici.
Intrarea principală se face din stradă prin ușa „gangului”, lucrată din lemn masiv, şi urcându-se câteva trepte de lemn se ajunge în prima cameră, prevăzută cu gratii groase de fier. Copil fiind, l-am întrebat pe tatăl meu de ce la ferestre sunt gratii, iar răspunsul lui a fost că, în momentul construcţiei, casa a fost la marginea satului, iar gratiile aveau rolul de a păzi familia de hoți. În această cameră se află un credenț așezat între cele două ferestre prevăzute cu zăbrele, un pat cu tăblii, în mijloc, masa cu scaune, iar în dreapta se află cuptorul sau „şpohertul”. Pe pereți, portrete ale familiei.
Din prima cameră, la dreapta se intră în „soba mare de la drum”, o cameră mare și spaţioasă, înaltă, cu două ferestre prevăzute cu obloane. Aici sunt expuse obiecte de mobilier originale, masa, dulapuri, paturi, o oglindă de cristal deasupra credențului acoperit cu marmură neagră, fotografii de familie, tablouri religioase. Pe credenț sunt expuse documente originale, scrisori, ediţii din opera reprezentanţilor familiei, cărți, reviste, calendare, diferite obiecte cu valoare memorială.” (Felicia Novacovici-Mioc)
Parteneri și/sau sponsori ai evenimentului:
Muzeul Banatului Montan Reșița
* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator