Ion Borcea, fondator al Stațiunii Zoologice Marine „Prof. Ion Borcea” de la Agigea
Scurtă descriere a evenimentului:
Casa Memorială „Ion Borcea” se află în comuna Racova, judeţul Bacău, și a fost locuința familiei savantului Ion Borcea, fiind construită la începutul secolului al XX-lea. Casa a fost locuită de familia Petrovanu și a fost donată de sora savantului, Eufrosina Borcea Petrovanu, Muzeului de Științele Naturii (4 camere și un hol), înscrisă în lista monumentelor istorice, cod BC-IV-m-B-00940.
Expoziţia permanentă de la Casa Memorială „Ion Borcea” include patru săli și un hol unde sunt prezentate cronologic mărturii ale unei însemnate biografii.
Prima sală prezintă mobilier și obiecte ce au aparținut familiei Borcea, inclusiv portrete ale părinţilor savantului Ion Borcea. A doua sală ilustrează căutările savantului pentru a descifra curentele științifice ale vremii sale privind evoluționismul. Ion Borcea a fost preocupat și de teoriile enunțate de alți oameni de știință cum sunt Darwin și Lamarck.
Activitatea științifică a profesorului Ion Borcea este ilustrată în sălile a doua și a treia, pe domeniile de cercetare: ihtiologie, hidrobiologie, biologie marină și entomologie. În ultima încăpere a muzeului sunt prezentate cronologic aspecte legate de viața și activitatea marelui savant.
Holul expoziției prezintă o galerie de imagini cu profesori și studenți care i-au fost alături în decursul vieții, pe calea științei: Gheorghe Hasan, Mihai Băcescu, Ioan Gh. Botez, Mihai Constantineanu, Petre Jitariu si mari biologi români Constantin Motaș, Paul Bujor, Emil Racoviță, Grigore Antipa, Petre Șuster, Ioan Teodor Simionescu.
Parteneri media ai evenimentului:
Euro-TV Bacău
* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator