Muzeul rural – Șezătoare culturală, ediția a II-a

Scurtă descriere a evenimentului:

CASA MEMORIALĂ „FĂNUŞ NEAGU”

Fănuș Neagu a fost povestitor, memorialist, nuvelist, romancier, dramaturg, cronicar sportiv, a îndeplinit funcția de director al Teatrului Național din București și a fost ales membru corespondent al Academiei Române în 1993 și membru titular în 2001. A primit premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru multe din volumele sale.

În Casa Memorială ,,Fănuș Neagu”, unde scriitorul și-a petrecut o parte din viață, copilăria mai exact, a scris un capitol din romanul ,,Îngerul a strigat” și celebra nuvelă ,,Ningea în Bărăgan”.

Casa este situată la 50 km de municipiul Brăila, pe DN22, la câţiva kilometri de Râmnicu Sărat și a fost ridicată de tatăl scriitorului, Vasile Neagu; este tipică satului de câmpie, prevăzută cu prispă şi are în ipostaza de casă memorială şapte încăperi, organizate  în două compartimente tematice.

Primul ţine de aspectul rural, de etnografia locului şi este alcătuit din elemente de interior specifice unei gospodării ţărăneşti din Bărăgan, gen obiecte de uz casnic, unelte, scoarţe, aşezate după rosturile unei astfel de locuinţe.

Al doilea compartiment tematic al Casei Memoriale se referă la însuşi scriitorul Fănuş Neagu. Legătura se face trecând din camera în care a copilărit Fănuş Neagu, cu pătuţul-leagăn în care a crescut, în acest spaţiu bio-bibliografic şi foto-documentar. Aici sunt de văzut multe imagini, o galerie de portrete Fănuş Neagu, cărţile scriitorului, o serie de lucruri personale, instrumente de scris, medalii, diplome, lucruri care au ţinut nemijlocit de universul său de scriitor. Tot aici se află expusă şi ţinuta sa de academician.

 „Acolo, la Grădiștea, am ținut în palme steaua magilor, acolo Dumnezeu și oamenii locului, întăriți de vifore și arșiți, au turnat în mine steaua de aur a speranței. De acolo am pornit eu pe cărări de lună. Acolo îmi place să mă întorc mereu, fie numai și cu gândul.”, a mărturisit Fănuş Neagu, cu referire la comuna brăileană Grădiştea, locul în care s-a născut și unde se află astăzi Casa Memorială „Fănuş Neagu”.

PROGRAM:

  • Vizitarea Casei Memoriale ,,Fănuș Neagu”;
  • Ateliere cu copii conduse de Elena Nicoleta Albu, educator muzeal;
  • Moment artistic cu cântece și dansuri tradiționale;
  • Recital de muzică folk;
  • Bucate tradiționale preparate de oameni ai satului.

Parteneri și/sau sponsori ai evenimentului:
Asociația Prietenii Muzeului

  • Acces: gratuit

  • Orar*: 17:00-20:00

  • Adresă: sat Grădiștea, str. Scriitorului nr. 32, județul Brăila

  • Telefon: 0339407139

  • Email: fanus.neagu32@yahoo.com

  • Retele sociale: Facebook

* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator