Biserica fortificată Seliștat

Scurtă descriere a evenimentului:

Program sâmbătă, 31 august:

Biserica fortificată Seliștat poate fi vizitată în intervalul orar 14:00-20:00, la cerere. Vă rugăm să o contactați telefonic pe doamna Iulia Pepelea (tel: 0740789889).

De la ora 16:00 vă propunem vizitarea cu ghid a bisericii fortificate Seliștat și a turnului.

Despre Biserica fortificată din Seliștat:

Despre Seliștat, care este situat la izvoarele Hârtibaciului, se spune în glumă că e „la sfârșitul lumii“ – iar exagerarea nu e mare! Dacă vrei să conduci prin Seliștat în direcția Movile, trebuie să cauți întâi drumul, iar dacă plouă, mai bine mergi pe jos.

În acest loc idilic, sașii transilvăneni au construit la începutul secolului al XIV-lea o biserică sală. Turnul a fost adăugat ca parte a expansiunii bisericii fortificate. După emigrarea majorității sașilor în anii 1990, casa parohială, fosta școală și sala de cultură au fost renovate și transformate într-un centru pentru tineret. În fiecare an au loc în aceste clădiri activități de agrement pentru copii și tineri. Biserica a putut fi și ea renovată datorită includerii acesteia într-un proiect de renovare a mai multor biserici fortificate, cu fonduri europene. În 2023 s-au finalizat lucrările la biserică și la casa fructelor de lângă aceasta. Chiar dacă în Seliștat nu există slujbe regulate, biserica este folosită pentru serbările comunității, repetiții de cor și concerte. O caracteristică specială o reprezintă pictura altarului realizată de pictorul Fritz Schullerus (1866-1898), care l-a înfățișat pe Isus ca evreu (cu tichie și perciuni ondulați) și a descris în pictura sa o poveste biblică atipică unui altar. Vizitați biserica mică dar frumoasă din Seliștat, descoperiți alte caracteristici speciale ale altarului și savurați priveliștea din turnul strașnic.

Dacă vă plac drumețiile, o puteți lua la pas pe traseul de educație ecologică, acompaniați de panourile de afișare despre plantele și animalele din zonă, sau puteți opta pentru drumeția-audio între Seliștat și Bărcut, pe parcursul căreia în diverse puncte (stații) puteți asculta povești despre cele două sate și despre viața oamenilor din zonă.

  • Acces: gratuit. Donațiile sunt binevenite.

  • Orar*: 14:00-20:00, la cerere (tel: 0740789889 – Iulia Pepelea)

  • Adresă: sat Seliștat, Strada Principală nr. 75, comuna Șoarș, județul Brașov

  • Telefon: 0740789889

  • Email: pepeleaiulia@gmail.com

  • Website: seligstadt.ro

  • Retele sociale: Facebook

* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator