Muzeul lui Horsti. Noaptea Muzeelor la Sate în Cincu
Scurtă descriere a evenimentului:
Biserica fortificată din Cincu are particularitatea de a îmbina trei stiluri arhitectonice diferite, localitatea fiind unul dintre cele Șapte Scaune (unitati adminstrative ale sasilor transilvăneni, din sec. XII până spre sfârșitul sec. XIX, mentionate prima oara în 14 iulie 1349 pe Pamântul Craiesc din sudul Transilvaniei), care prin etimologie au format denumirea Siebenburgen.
Aflăm mai multe informații despre ce înseamnă un „Scaun” (adică o uniune de mai multe orașe și sate, supuse aceleiași puteri judecătoresti) sâmbătă, 31 august, de la Brighitte Boghian, inimoasa curatoare a bisericii-cetate.
Și asta nu e tot – căci tot în Cincu, la nr. 423, Horsti, fiul Brighittei, este poate cel mai tânăr colecționar din România, care și-a amenajat singur un muzeu, „Muzeul lui Horsti”, în șura bunicului, pe care-l îmbogățește cu aceeași pasiune ca la vârsta de 8 ani, când s-a decis să devină – spune el – „proprietar de muzeu”!
„La vârsta de 8 ani am văzut un muzeu românesc din Cincu, cel al doamnei Barbu, care a fost sursa de inspiraţie pentru muzeul meu. Am tratat cu bunicul să îmi lase un fost atelier în care îşi punea el sculele şi l-am convins că sunt destul de serios în ceea ce vreau să fac. De atunci tot adun în el piese” (…). „Mi-ar mai plăcea ca într-o zi să preiau şi meseria mamei, când ea nu mai poate face pe ghidul. O însoţesc de multe ori la Biserica fortificată şi o ajut şi eu când are foarte mulţi turişti. Ştiu de la ea ce să le explic, ce să le arăt şi pe unde să îi conduc. Vreau să las muzeul meu generaţiilor viitoare, că anii trec repede. Până atunci o să-l măresc” – Horst Stephanius Tudoran
Parteneri și/sau sponsori ai evenimentului dumneavoastră, după caz (doar numele, fără logo):
Comunitățile patrimoniale din podișul Hârtibaciului
Parteneri media ai evenimentului, după caz (doar numele, fără logo):
Gazeta Hârtibaciului, Revista Zeppelin
* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator