Ansamblul bisericii fortificate din Alma Vii în nocturmă

Scurtă descriere a evenimentului:

În perioada 13 iulie – 30 septembrie, în incinta ansamblului bisericii fortificate din Alma Vii puteți participa la expoziția Fragmente a artiștilor Sorin Ilfoveanu si Adrian Ilfoveanu. Tot aici, vă puteți delecta cu câteva bunătăți tradiționale la punctul gastronomic local, Belalma Rural.

Ansamblul bisericii fortificate din Alma Vii este un reper cultural care simbolizează secole de istorie și măiestrie. Restaurarea sa în cadrul proiectului „REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii” nu numai că a păstrat integritatea arhitecturală și istorică a bisericii, dar a consolidat comunitatea locală, a încurajat dezvoltarea durabilă a turismului și a revitalizat moștenirea culturală a satului.

Alma Vii, un sat tradițional săsesc transilvănean, este cunoscut pentru biserica fortificată, o mărturie a secolelor de istorie și meșteșuguri. Biserica și împrejurimile se aflau în paragină, iar conservarea ei a devenit o preocupare presantă. Zidăria, compusă atât din pietre din secolul al XIV-lea, cât și din cărămizi lucrate manual din secolul al XVI-lea, a fost neomogenă, rezultând slăbiciuni structurale și fisuri vizibil pronunțate, fisuri mari de la intervențiile anterioare, dislocații și îmbinări compromise. Tencuielile de pe fațade au fost deteriorate, în special pe latura de nord, ducând la probleme de zidărie interioară. Structura din lemn a suferit de putregai, umiditate și infestare cu insecte.

Abordarea integrată de conservare a proiectului a fost strâns legată de implementarea unei strategii cu mai multe fațete care a combinat metode de restaurare de înaltă calitate, valorificarea durabilă a siturilor de patrimoniu, implicarea comunității, planificarea strategică pentru dezvoltare durabilă și abilitarea economică. Lucrările de restaurare respectă cele mai bune practici, îmbrățișând intervenții minime, reversibile, folosind materiale și tehnici de construcție locale tradiționale. Arhitecți, ingineri și constructori calificați cu experiență în restaurarea istorică au fost parte integrantă a proiectului.

Restaurarea a inclus repararea fisurilor din pereți, relegarea pietrelor și cărămizilor, curățarea și îndreptarea mortarului dislocat cu mortar de var, reconstruirea contraforturilor deteriorate și a segmentelor de perete inel și repararea structurii acoperișului din lemn deteriorate. De asemenea, sacristia bisericii a fost salvată de la prăbușire prin reconstrucția bolții.

Proiectul a pus un accent semnificativ pe implicarea comunității locale în revitalizarea patrimoniului prin întâlniri, evenimente și ateliere educaționale. Aceste activități au fost concepute pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la valoarea moștenirii culturale, pentru a explora protecția și conservarea patrimoniului local și pentru a identifica împreună cu membrii comunității noi funcții pentru biserică după finalizarea lucrărilor de restaurare. Acest lucru a fost deosebit de relevant, deoarece comunitatea săsească a bisericii părăsise în mare parte satul până la sfârșitul anilor 1990.

Proiectul nu numai că a dat o nouă viață unui monument istoric, dar a și revigorat comunitatea. A devenit un catalizator pentru turismul durabil, oportunitățile economice și schimburile culturale. Abordarea holistică a proiectului a implicat implicarea comunității, educație și colaborare internațională.

Credite foto: Sorin Onișor (panorama Alma Vii) & Fundația Mihai Eminescu Trust

Parteneri și/sau sponsori ai evenimentului:
Fundația Mihai Eminescu Trust, Sighișoara

  • Acces: gratuit

  • Orar*: 20:00-00:00

  • Adresă: sat Alma Vii, str. Principală, jud. Sibiu

  • Telefon: 0770.510.435

  • E-mail: contact@mihaieminescutrust.ro

  • Website: www.mihaieminescutrust.ro ● www.almavii.ro

  • Retele sociale: Facebook

* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator