Vizită la malul mării

Scurtă descriere a evenimentului:

Aria protejată „Acvatoriul Litoral Marin Vama Veche – 2 Mai“ este amplasată în sectorul sudic al litoralului românesc, fiind localizată administrativ în comuna Limanu, județul Constanța. Rezervaţia este cuprinsă într-o zonă litorală de natură abrazivă, alcătuită din faleze formate din gresii și calcare sarmatice, acoperite cu o pătură groasă de depozite loessoide. Calcarele sarmatice se continuă până în mare, formând un adevarat planșeu submarin. A fost înfiinţată în anul 1980, prin Decizia nr. 31/1980 a Consiliului Judeţean Constanţa şi confirmată ca arie protejată de Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional. Ca parte integrantă a reţelei ecologice europene „Natura 2000” în România, aria protejată a fost declarată sit de importanţă comunitară (SCI), ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România.

Acvatoriul Litoral Marin Vama Veche – 2 Mai“ are ca scop protejarea şi conservarea habitatelor marine şi a speciilor naturale marine, importante sub aspect floristic şi faunistic. Rezervația, având o suprafață de 5.000 ha, de-a lungul a 7 km de coastă, între localitatea 2 Mai și granița cu Bulgaria, nu trebuie privită ca o insulă izolată: pe lângă activitățile științifice, în zonă sunt permise o serie de activități turistice și educaționale organizate, precum și activități de valorificare durabilă a unor resurse naturale tradiționale. Aria marină protejată este compusă dintr-o zonă strict-protejată (zona A), destinată exclusiv cercetării științifice, cu o suprafață de 3.150 ha, precum și o zonă de siguranță și protecție (zona B), în care se permit anumite activități economice tradiționale, cu suprafață de 1.850 ha.

În rezervatia Vama Veche – 2 Mai, sedimentele sunt dominate de nisipuri grosiere și granulate, de origine biogenică. Nisipurile fine de cuarț domină pe măsura creșterii adâncimii. Fundul pietros din areal constă, în general, din platforme de calcare sarmatice sau pietre cu aceeași origine. Ele sunt continue, între linia țărmului și adâncimi de până la 12-18m, unele profile arătând ca enclave înconjurate de areale nisipoase. În componența fitoplanctonului din zona 2 Mai – Vama Veche, s-au înregistrat peste 110 specii algale. Numeroasele crăpaturi, golurile întunecoase de sub pietre și celelalte ascunzinșuri subacvatice adăpostesc o serie de specii de crustacei superiori. Suprafețele verticale sau cele puternic înclinate, mai ales cele cu crăpături și asperități, acoperite de colonii de midii, constituie biotopul preferat al crevetei de stâncă. Dintre crabi, nu există o specie strict caracteristică, dar sunt prezente specii de pești care trăiesc în mod obișnuit la adâncimi mai mari, cum ar fi rechinii, vulpea de mare și pisica de mare, păstruga. Printre tufele de alge fixate pe substratul pietros, se găsesc căluțul de mare și acele de mare. Cele mai răspândite rămân diferitele specii de guvizi, specifice fundurilor pietroase, precum hanosul.

  • Acces: gratuit

  • Orar*: permanent

  • Adresă: satele 2 Mai și Vama Veche, comuna Limanu, jud. Constanța

  • Telefon: 0241836388

  • Email: registratura@primarialimanu.ro

  • Website: www.primarialimanu.ro

* ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator