Asociația Da’DeCe se alătură și de data aceasta Nopții Muzeelor la Sate, un eveniment pe care publicul îl așteaptă deja la fiecare final de vară.

Invităm copiii și tinerii din trei județe diferite să traducă patrimoniul local în povestea lor personală prin experiențe creative și educative. Ne vom folosi, ca de obicei, de metodele noastre interactive și participative în patru feluri diferite, nu doar pe parcursul sărbătorii muzeelor rurale de pe 31 august, ci și ulterior, prin materialele educaționale pe care le punem la dispoziția școlilor partenere. Ne dorim ca profesorii să includă patrimoniul în viața de zi cu zi a copiilor sau măcar în săptămânile dedicate activităților extrașcolare, de aceea profităm de orice ocazie pentru a crea resurse educative adaptate comunităților prin care trecem.

Da’DeCe își petrece așadar sfârșitul vacanței alături de Rețeaua Națională a Muzeelor din România în trei muzee rurale, unde ne vedem cu copiii de 8-12 ani din aceste sate sau cele învecinate, dar și cu vizitatorii care și-au planificat timp liber de petrecut la Vânătorii Mici (Giurgiu), Tămășeni (Neamț) sau Bălteni (Vaslui).

Iată mai jos câteva detalii despre seria noastră de evenimente:

Unde se ascund obiectele când fug de acasă?, cu Valentina Bâcu, Muzeul “Colțișorul meu de altădată”, Bălteni, județul Vaslui

De Noaptea Muzeelor la Sate, ediția a II-a, copiii din satul Bălteni sunt așteptați la muzeul „Colțișorul meu de altădată” pentru a descoperi povestea satului lor într-un mod interactiv și ludic.

Sâmbătă, 31 august
16:00 – 17:30 – primul atelier
17:30 – 19:00 – al doilea atelier

Colectivizare, ce cuvânt mare!, cu Mona-Silvia Timofte, Muzeul Colectivizării din România, Tămășeni, județul Neamț

Ce înseamnă „colectivizare”? Am mai auzit undeva acest cuvânt? Și de ce oare are nevoie de un întreg muzeu dedicat lui? Ce legătură au obiectele și poveștile pe care acest muzeu le păstrează cu noi? Acestea sunt doar o parte din întrebările pe care ne propunem să le explorăm alături de copiii care vor participa la atelierul „Colectivizare, ce cuvânt mare!”.

Sâmbătă, 31 august
10:30 – 12:00 – primul atelier
15:30 – 17:00 – al doilea atelier
17:30 – 19:00 – al treilea atelier

Am nevoie de patrimoniu?, cu Monica Bumbeș, la Muzeul de Artă și Tehnică Populară „Vânătorii Mici”, județul Giurgiu

Dacă m-ai pune să-ți desenez un lucru prețios, care mă definește – fie un obiect primit, un talent moștenit ori o creație de-a mea – și mi-ai cere hârtia ca să o distrugi, nu cred că aș putea să ți-o dau… Știu că e numai o hârtie și că este doar un exercițiu prin care vrei să îmi arăți că lucrurile astea la care țin pot fi în pericol, că trebuie protejate dacă vreau să le păstrez mult timp. Ce m-aș face fără ele…?

Sâmbătă, 31 august
10:00 – 11:30 – primul atelier
12:00 – 13:30 – al doilea atelier

De la eu la noi, cu Iulia Iordan, Muzeul de Artă și Tehnică Populară, “Vânătorii Mici”, județul Giurgiu

A avut loc un cataclism la nivel planetar și oamenii au dispărut. Printre mormane de moloz au rămas doar două obiecte: un pet aruncat pe malul Neajlovului și o suveică din patrimoniul muzeului din Vânătorii Mici. Un grup de extratereștri aterizează și se întreabă cum a fost civilizația care a populat Terra înainte de cataclism. Care dintre cele două obiecte le va spune mai multe lucruri despre umanitate?

Sâmbătă, 31 august
10:00 – 11:30 – primul atelier
12:00 – 13:30 – al doilea atelier

Asociaţia Da’DeCe este partener al acestei ediții a Nopții Muzeelor la Sate, în cadrul căreia va susține o serie de ateliere de educație culturală în muzee din mediul rural din județele Giurgiu, Neamț și Vaslui. Prin programele asociației promovăm încrederea în sine, dezvoltarea personală a copilului şi transformăm muzeul (sau alte locuri care deţin obiecte de patrimoniu) într-un spaţiu locuit şi viu, plin de obiecte care vorbesc pentru că le ascultăm şi pentru că ne pasă ce comunică.

Un proiect realizat cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național.

Credit foto: Asociația Da’DeCe